Dowiedz się, gdzie kupić kapustę kiszoną w worku foliowym.
Specyficzny smak białej kapusty kwaszonej jest ważną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu dań i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, bo kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.
Kapusta kiszoną – dlaczego warto spożywać?
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, gdyż tych dwóch przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które powstało w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na wielomiesięczne przechowywanie pożywienia. Cienko posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów i witamin, których pozyskanie zimą było znacznie trudniejsze niż obecnie. A wypada zaakcentować, że w kapuście kiszonej jest dużo substancji, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B6, B2). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi probiotyków, wapnia i magnezu. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, z tej przyczyny poleca się jej spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
Jak wykorzystuje kiszoną kapustę w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się w przystawkach do potraw, jak i jako najważniejszy ich składnik. Nieprzetworzoną na ogół je się ją jako surówkę z cebulką oraz tartą marchewką, która pasuje do dań z ziemniaków oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną odrobina cukru. To też produkt, który doskonale harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, toteż wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pierogów i krokietów. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie byłoby popularnych polskich dań – kapuśniaka, bigosu bądź góralskiej kwaśnicy.
W zasadzie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek dzisiaj okazjonalnie kisi się ją w domu, bo nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na czas zimy. Kapustę kiszoną w małych oraz dużych opakowaniach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]