Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Sprawdź, gdzie kupić sok z kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także inne, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu substancje potrzebne dla jego poprawnego działania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kiszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonej kapusty – czemu powinno się go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Stanowią one także ochronę podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]