Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Chcesz kupić sól himalajską? Koniecznie odwiedź ten adres.

Składnikiem koniecznym do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego powinno się stosować je do przygotowywania żywności?

Właściwości różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak posiłków. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, potas czy cynk, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i żelaza

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, wapnia czy cynku, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , toteż nie traci swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]