Znajdź sok z buraków kiszonych.
Od wieków w polskiej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. W ostatnich latach jednakże notorycznie wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który teraz często widoczny jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.
Usuwa toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
Chyba większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kwasiły kapustę podług rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że sok jest kwaśny, jednakże niesłychanie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to kapitalne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy PP, E, A oraz C, jak również rozmaite minerały, jak żelazo, miedź i magnez. Wiele osób może mieć problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego posmaku tego soku, niemniej jednak zaleca się sięgać po niego regularnie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a to sprawia, iż może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym przetworem nie należy przesadzać – wystarczy pić mniej więcej 250 ml soku dziennie.
Sok z kiszonych buraków jest jednakowo zdrowy!
Drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze do gotowania, a który pijemy też jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: podnosi koncentrację, obniża ciśnienie, a przy tym zapobiega obstrukcjom. Choć buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się jednakże jego spożycia przez osoby cierpiące na reumatyzm bądź schorzenia nerek, jak również paniom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki powinno się przechowywać w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]