W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są tak samo zdrowe, co smaczne.
Ogórki kiszone – przygotuj je sam bądź kup gotowe
Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Stosuje się do tego pojemne gliniane garnki lub drewniane beczułki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie stawia się je na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dniach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić także różnymi dodatkami, np. pieprzem, liśćmi laurowymi lub kawałkami marchwi. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby samodzielnie przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarką, w której może chować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w workach z folii czy w pojemnikach z rączką, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ogórkach kiszonych?
Od wieków wiadomo, iż sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, bo wraz z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które dobrze oddziałują na florę jelit i obniżają ich pH, poprawiając tym samym trawienie. Lecz to nie wszystko! Ogórki kwaszone są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii na 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i A, jak również niemało składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego działania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, mangan i potas. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile nie odpychają kwaśne smaki, polecamy nie wyrzucać go po spożyciu warzyw. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w trakcie kwaszenia witaminy przenikają po trosze do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]